"Balkan tour"

24.06.2018

Ob koncu šolskega leta, od 19. do 23. junija, smo se animatorji odpravili na "Balkan tour", ki je veljal kot Gašperjev poslovilni izlet. Naš prvi cilj je bilo majhno obmorsko mestece v bližini otoka Pag, kjer so bili na dopustu starši enega izmed animatorjev na izletu, Andreja. Dobili smo izvrstno večerjo, ki nam je dalo veliko energije za nadaljevanje naše poti proti Budvi, kamor smo prispeli okoli šeste ure zjutraj in kot prvi zasedli del plaže in si prvič zares vsaj malo odpočili. Dan smo preživeli na ležalnikih in pa na številnih vodnih atrakcijah, ki jih ponujajo tamkajšnji domačini.

Zvečer smo se odpravili proti glavnemu mestu Podgorici, kjer delo z mladimi opravlja Viktor Ganc v Centaru za odgoj Don Bosco. Tam smo preživeli 2 dni, v katerih smo bili del njihovega oratorija, ogledali smo si mesto ter se družili že s starimi prijatelji. Imajo tudi večerni program kar med bloki, kjer prinesejo nekaj veselja otrokom in mladim, ki večino časa preživijo v svojem lokalnem okolju. Del dneva pa smo porabili za kopanje na zelo mrzli reki Cetni. Nato smo se odpravili do albanskega Skadra in si ogledali njihov oratorij na katerem sodeluje kar 300 animatorjev, udeleži pa se ga 700 otrok. Občudovali smo iznajdljivost in navdušenje, ter odlično delo v dobro mladih.

Na obeh oratorijih smo si z animatorji izmenjali dragocene izkušnje, ideje in dobre prakse. Pogovor je nanesel tudi na težave, s katerimi se pri delu srečujemo. Tako smo si nabrali kar nekaj novih zamisli in idej za naše poletno delo doma.

 Naša zadnja destinacija pa so bila Plitvička jezera, kjer smo srečali Gašperjevega sošolca iz noviciata. Po odlični večerji smo tam prespali in se odločili, da bomo zadnji dan preživeli v Istralandiji. Po celodnevni vožnji na toboganih in zmagi na odbojkarskem turnirju smo se odpravili domov. Izlet nam bo ostal v zelo lepem spominu in druženju, saj smo okrepili naše že tako močne prijateljske vezi.

 

Besedilo: Jakob Ules