ČUJEČNOST V VSAKDANJIKU DRUŽINE

Maribor
14.02.2018

V sredo, 14. 2. 2018, smo se ponovno zbrali na prvem tematskem večeru "Ne-moč odnosa", v letu 2018, ki poteka pod okriljem Društva SMC Maribor in Družinskega centra Objem.

Rdeča nit večerov je tudi v letošnjem letu svet odnosov, v katere smo vtkani v vsakdanjem življenju. Na začetku programa smo se prepustili mladim glasbenikom, Annabelli Krljič - na violini in Deny-ju Vogrinu - na harmoniki ter Rini Repnik, ki nam je ob kitari zapela. Vsi mladi glasbeniki izhajajo iz Glasbene šole Antona Martina Slomška, ki poskrbijo za glasbeno obarvane začetke naših tematskih večerov.

Letošnja druženja smo pričeli s predavanjem z naslovom: „Čuječnost v vsakdanjiku družine“. Naša gostja, Marinka ČERNETIČ, nam je spregovorila o tem, kako je čuječnost spretnost, ki jo je mogoče razviti. Gre namreč za prizadevanje za namerno usmerjanje pozornosti na nepresojajoč način na doživljanje v sedanjem trenutku ter vzdrževanje te pozornosti skozi čas.

Marinka Černetič, prof. slovenščine in specializantka integrativne psihoterapije se je po doseženi pedagoški in humanistični izobrazbi vključila v profesionalno edukacijo iz integrativne psihoterapije. Izobraževala se je tudi iz transakcijske analize, imago partnerske terapije, Rogersovega nedirektivnega svetovanja in čuječnosti. Ima deset let izkušenj s svetovalnim delom pri telefonu za pomoč v duševni stiski. Objavlja članke s področja čuječnosti, partnerskih odnosov in starševstva ter osebne rasti. S čuječnostjo se je srečala pred dobrim desetletjem in se začela zanimati za njene pozitivne učinke v osebnem življenju, v medčloveških odnosih, pri delu z ljudmi, v materinstvu in pri otrocih. Samostojno in z možem dr. Mihaelom Černetičem izvaja delavnice in predavanja s področja čuječnosti. Spoznanja in koristi čuječnosti s pridom vnaša tudi v vsakdanje življenje svoje družine. Je poročena in mati štirih sinov.

Predavateljica nam je spregovorila o tem, kaj je čuječnost in kako jo uporabiti v vsakdanjiku  družine. V čuječnem pristopu sama namreč vidi način, kako lahko družinski člani v razgibanem in mnogokrat prezahtevnem vsakdanjiku ohranjajo pristne stike, ki so vir zadovoljstva in sreče. Čuječnost pa ni le tehnika, ampak je proces spoznavanja, sprejemanja in spremembe.  Je način bivanja, ki se zrcali na vseh področjih našega življenja. Vedno bolj jasno zaznavanje in razlikovanje dogodkov v našem doživljanju pa nam omogoča tudi pot osebnostne rasti, ki je za vsakega posebej edinstvena.

Preživeli smo prijeten in izredno poučen skupen večer.

Prav tako Vas vljudno vabimo na prihodnji tematski večer (ne)moč odnosa, ki bo v sredo, 14. marca ob 19. uri. Spregovoril nam bo  dr. Stanko Gerjolj, in sicer o tem, katere so »Začimbe trajnih odnosov«.