Mednarodna izmenjava na Lefkadi

Lefkada
05.08.2017

Mladi iz vse Evrope smo v Grčiji razpravljali o pomenu ekoloških igrač

Najjužnejša dežela Evrope, osem narodov in okrog 50 udeležencev iz vse stare celine. Tako je izgledala letošnja izmenjava v okviru projekta Erasmus +. V Grčiji nas je gostila organizacija Solidarity Track. Pripravili smo projekt imenovan Edo Games Eco, v sklopu katerega smo izmenjali znanje o tradicionalnih igrah in igračah posameznih narodov, oblikovali lastne patente igrač, predvsem pa stopili izven cone udobja in spletli prijateljstva širom Evrope.

V obdobju od 1. do 13. avgusta je na grškem otoku Lefkada potekala mednarodna mladinska izmenjava pod imenom Edo Games Eco. K sodelovanju so povabili tudi našo organizacijo Društvo SMC Maribor.

Projekt je bil razdeljen v tri sklope. Prve dni smo se udeleženci s pomočjo najrazličnejših iger spoznavali in izmenjevali kulturne navade. Svojim vrstnikom iz drugih držav smo na t. i. mednarodnem večeru predstavili tradicionalno lokalno hrano in organizacijo iz katere prihajamo.

Prav tako so potekale razprave o pomenu iger in igrač ter njihovi ekološki in pedagoški vrednosti. Organizatorji so pripravili mnogo delavnic – najobsežnejša je bila delavnica marionet. Gostili smo tudi strokovne delavce ‒ pedagoge ‒, ki so nas udeležence podučili o lastnostih, ki jih morajo igre in igrače imeti, da pripomorejo k otrokovemu razvoju.

V nadaljevanju projekta, smo udeleženci teoretično znanje uporabili še v praksi. Razdeljeni v manjše skupine smo oblikovali lastne ekološke igrače in igre. Te so morale biti oblikovane tako, da so vzpodbujale otrokov mentalni razvoj ali motorične sposobnosti. Udeleženci smo imeli priložnost funkcionalnost svojih izdelkov preizkusiti s pomočjo otrok v eni od poletnih šol na Lefkadi. Vse igre in igrače so bile zelo dobro sprejete.

V zadnjih dneh smo posneli in zmontirali še promocijski video z navodili o svoji igri.

Vsi smo enotni: »To je bila nepozabna izkušnja.« Udeleženci pa nismo pridobili le znanja o ekoloških igračah, temveč smo izpopolnili svoje znanje angleškega jezika, poznavanje tujih držav in njihove kulture, nadgradili smo sposobnost komunikacije in interakcije z drugimi ter spletli mrežo prijateljev po vsej Evropi.

Udeleženci se bomo ob nadaljevanju projekta ponovno srečali v Grčiji v mesecu oktobru, ko bomo lahko neformalno znanje še nadgradili. Tega projekta se bomo iz našega društva udeležili trije.

Matej Simič