NAJINA »NE«-KOMUNIKACIJA

Don Boskov center Maribor
18.10.2017
V sredo, 18. 10. 2017, smo se po dobrih treh mesecih ponovno zbrali na tematskem večeru "Ne-moč odnosa", ki poteka pod okriljem Društva SMC Maribor in Družinskega centra Objem.

Rdeča nit tematskih večerov je svet odnosov, v katerega smo vpeti vsi na takšen ali drugačen način. Na začetku programa smo se prepustili glasbi učencem iz Glasbene šole Antona Martina Slomška, ki je poskrbela za kulturni in glasbeno bogat uvod v ta večer. O skrivnostnem dogajanju komunikacije oz. »ne-komunikacije« v odnosih nam je spregovoril dr. Janez Vodičar, profesor na Teološki fakulteti za pastoralno in oznanjevalno teologijo, salezijanec in geštalt pedagog. 
Spregovorili smo o komunikaciji oziroma ne-komunikaciji v partnerski zvezi in na splošno v medosebnih odnosih. Komunikacija je osnovna človeška potreba in jo navadno jemljemo kot nekaj samoumevnega, zato se pogosto ne zavedamo pomena same komunikacije v vsakodnevnem življenju. Človeku je nemogoče ne-komunicirati. To je najpomembnejša dejavnost, ki nam omogoča, da med seboj izmenjavamo podatke, pridobivamo informacije in vzdržujemo stike z ljudmi. V komunikaciji človek spoznava samega sebe, svoj pristop v medosebnih odnosih in sprejemanju sogovornika. Tudi, ko smo tiho in mislimo, da ne sporočamo ničesar, med nami poteka pomembna neverbalna komunikacija. Molk, pogledi, nasmeh, vzdihi in geste … . Vse to so sporočila mojega razpoloženja, doživljanja in misli. Nad tem, kako jih bo slišal in razumel drugi, pa včasih nimamo nadzora ali vpliva.
Resnična komunikacija ne pomeni, da drugemu poročamo o vsem, kar se nam dogaja, temveč, da damo tudi naslovniku možnost, da spregovori. O pravi komunikaciji lahko govorimo šele, ko sta oba vključena v proces pogovora, kjer se misli in mnenja, … občutja in besede lahko izmenjujejo, krožijo ter, da vsak dobi možnost govoriti in biti slišan. Najbolj pomembno je, da so osebe v procesu komuniciranja uglašene med seboj, saj se le tako doseže namen in cilj komunikacije.
Prav tako Vas vljudno vabimo na prihodnji tematski večer (Ne)moč odnosa, ki bo v sredo 15. novembra ob 19.00 uri. Spregovoril nam bo ddr. Stanko Gerjolj, in sicer o vedno aktualni temi, …. o stiski in kako iz nje?!!

Foto: Srečko H.